Rozmaringos máj zöldkörettel
Az AIP első számú szabálya: egyél belsőséget minimum heti 1x. Vagy ha nem, akkor is mindenki ezt írja. Vagy legalábbis majdnem mindenki.
A szívre, vesére, agyra továbbra sem tudtam magam rávenni, de májat egyre többször és egyre szívesebben eszek.
Íme egy zseniális recept, ha óckodsz, vagy csak nem tudod, hogyan készítsd el:
Rozmaringos máj zöldkörettel:
Hozzávalók 2 személyre:
A májat megtisztítjuk (beleöntjük egy szűrőbe és lemossuk csap alatt), majd feldaraboljuk. Aki először csinál ilyet, ne lepődjön meg, undorító és büdös. Sokadjára meg lehet szokni :) Arra ügyeljünk, hogy az epehólyagot távolítsuk el (rosszindulatú csirke esetén könnyű a dolgunk, elég epés a hólyagja, amúgy én mindent kivágok, aminek nincs máj színe..)!
A hagymát megpucoljuk, megmossuk, negyedbe vágjuk, majd beletesszük egy aprítóba (ha nincs aprító, gyorsan rendelünk egyet, addig pedig kézzel felkockázzuk a hagymát), majd mellé dobjuk a pár gerezd megtisztított fokhagymát is (esetleg ha a postást várjuk az új aprítónkkal, addig ér kézzel feldarabolni is..).
Serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, majd rászórjuk a hagymát. Aranybarnára pirítjuk (én azért [is] szeretem aprítóban darabolni, azon kívül, hogy gyors és nem könnyezek, mert olyan apróra vágja 3mp alatt, amilyenre én egy élet alatt sem fogom...), majd ráöntjük az előkészített májat. Tessék-lássék alapon átforgatjuk, hogy a máj ne égjen meg, de azért egy kicsit piruljon, majd nagyjából fél perccel később nyakon öntjük annyi csontlével, hogy azért ne lepje el, de legyen alatta.
Gyors mozdulatokkal rászórjuk a fűszereket (rozmaring*, só, bazsalikom, majoranna) és néha megpiszkálva "szottyosra" főzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen belőle májleves, de maradjon is alatta valamennyi kis lé, ami a szaftját adja. Ez nagyjából egy 5 perces művelet.
A brokkolit megmossuk és rózsákra szedjük (ha valaki lusta, mint én, kiveszi a fagyasztóból és lábasba méri) és enyhén sós vízben készre főzzük.
Az avokádót ketté vágjuk, és egy-egy felet mérünk a tányérokra. Mellé szedjük a brokkolit, amit még melegen érdemes szintén egy kis bazsalikommal megszórni, illetve a májat.
Gyors és könnyed ebéd, ha valaki a fagyasztóból dolgozik, hamar megvan :)
Jó étvágyat hozzá!
*Rozmaring helyett haszálhatunk kakukkfüvet is, azzal nekem finomabb volt, csak momentán hiánycikk itthon...
A szívre, vesére, agyra továbbra sem tudtam magam rávenni, de májat egyre többször és egyre szívesebben eszek.
Íme egy zseniális recept, ha óckodsz, vagy csak nem tudod, hogyan készítsd el:
Rozmaringos máj zöldkörettel:
Hozzávalók 2 személyre:
- 400-500g csirkemáj
- 1db avokádó
- 400g brokkoli
- egy kis fej lilahagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
- egy EK szalonnazsír vagy kókuszolaj
- 2-3dl csontlé
- bazsalikom, rozmaring, majoranna, só
A májat megtisztítjuk (beleöntjük egy szűrőbe és lemossuk csap alatt), majd feldaraboljuk. Aki először csinál ilyet, ne lepődjön meg, undorító és büdös. Sokadjára meg lehet szokni :) Arra ügyeljünk, hogy az epehólyagot távolítsuk el (rosszindulatú csirke esetén könnyű a dolgunk, elég epés a hólyagja, amúgy én mindent kivágok, aminek nincs máj színe..)!
A hagymát megpucoljuk, megmossuk, negyedbe vágjuk, majd beletesszük egy aprítóba (ha nincs aprító, gyorsan rendelünk egyet, addig pedig kézzel felkockázzuk a hagymát), majd mellé dobjuk a pár gerezd megtisztított fokhagymát is (esetleg ha a postást várjuk az új aprítónkkal, addig ér kézzel feldarabolni is..).
Serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, majd rászórjuk a hagymát. Aranybarnára pirítjuk (én azért [is] szeretem aprítóban darabolni, azon kívül, hogy gyors és nem könnyezek, mert olyan apróra vágja 3mp alatt, amilyenre én egy élet alatt sem fogom...), majd ráöntjük az előkészített májat. Tessék-lássék alapon átforgatjuk, hogy a máj ne égjen meg, de azért egy kicsit piruljon, majd nagyjából fél perccel később nyakon öntjük annyi csontlével, hogy azért ne lepje el, de legyen alatta.
Gyors mozdulatokkal rászórjuk a fűszereket (rozmaring*, só, bazsalikom, majoranna) és néha megpiszkálva "szottyosra" főzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen belőle májleves, de maradjon is alatta valamennyi kis lé, ami a szaftját adja. Ez nagyjából egy 5 perces művelet.
A brokkolit megmossuk és rózsákra szedjük (ha valaki lusta, mint én, kiveszi a fagyasztóból és lábasba méri) és enyhén sós vízben készre főzzük.
Az avokádót ketté vágjuk, és egy-egy felet mérünk a tányérokra. Mellé szedjük a brokkolit, amit még melegen érdemes szintén egy kis bazsalikommal megszórni, illetve a májat.
Gyors és könnyed ebéd, ha valaki a fagyasztóból dolgozik, hamar megvan :)
Jó étvágyat hozzá!
*Rozmaring helyett haszálhatunk kakukkfüvet is, azzal nekem finomabb volt, csak momentán hiánycikk itthon...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése