A nagy AIP lista - mit együnk és mit ne

Már sokat írtam erről-arról körvonalakban, ideje kicsit összeszedni, mit is lehet enni és mit nem. Ez abszolút a teljesség igénytelensége lesz, ugyanis ahogy paleoból van 6 millió változat, úgy ebből is. Ha valaki tud bármilyen idegennyelven olvasni, a Google olyannyira jó barátja lesz, hogy belefájdul a feje a végén a sok információba, ezt garantálom.

Ebből is van low- és moderate carb is (mi ez utóbbi szerint eszünk, mindenkinek szíve joga, nekem bevált), ki ezt enged, ki azt enged, mindenki mást ír a gyümölcsökről is (AIPban érdemes a fruktóz fogyasztást alacsonyan tartani, tehát az uzsiraalma felejtős [mondjuk amúgy is]), meg mindenről.

Ez a lista az én konyhámból és az én olvasataimból jött, mindenki forgassa saját szájaíze szerint.









Kezdjük azzal, amit lehet..

Zöldségek:
  • Articsóka
  • Brokkoli
  • Karfiol
  • Zeller
  • Spárga
  • Cékla
  • Saláták
  • Karalábé
  • Tökök
  • Édesburgonya (batáta)
  • Spenót
  • Káposztafélék (nem kell tőle félni, egyéb adalékok nélkül semmiféle puffadást nem okoznak!)
  • Szálas zeller
  • Édeskömény
  • Kelbimbó
  • Pak choy
  • Retek
  • Hagymafélék (mindenféle, a vöröstől az újhagymáig bármi)
  • Cukkini
  • Paszternák
  • Répa
  • Gombák (ez a szigorú kiadásban szintén tilos, akinek sok, nehezen emészthető, vegye ki nyugodtan)
Gyümölcsök:
  • Citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, limetta, grapefruit)
  • Magtalan bogyók (pl áfonya)
  • Avokádó
  • Barackfélék
  • Körte
  • Alma
  • Meggy, cseresznye
  • Dinnyék

    (Fontos!!! Gyümölcsből csak keveset együnk, lehetőleg alacsony cukortartalmúakat! [Kivétel az avokádó, de azt vannak, akik eleve a zöldségekhez sorolják])
 Húsok:
  • Sertés
  • Marha
  • Birka
  • Vadhúsok (vaddisznó, szarvas, őz)
  • Nyúl
  • Csirke
  • Kacsa
  • Liba
  • Fácán
  • Gyöngytyúk
  • Pulyka 
  • Halak (lazac, tőkehal, lepényhal, pisztráng, sügér, aranydurbincs stb. Magas Omega-3 tartalmúk miatt érdemes gyakran fogyasztani őket)
Belsőségek:
  • Máj
  • Szív
  • Velő
  • Vese
  • Nyelv

    (A belsőségek színtiszta izmok, fogyasszunk hetente legalább egyszer, aki szereti, annak többször is lehet [aki nem, az legalább próbálja meg])
Zsírok, egyebek:
  • Állati zsiradékok (mangalica, kacsa)
  • Hidegen sajtolt olivaolaj (salátákra, öntetnek)
  • Kókuszzsír
  • Avokádó olaj (szintén salátákra vagy öntetnek)
  • Szalonna
  • Csont (darabolt marha a legjobb)

    (Ezekből igyekezzünk bio minőséget vásárolni!
Fűszerek:
  • Kurkuma
  • Gyömbér
  • Majoranna
  • Rozmaring
  • Babér
  • Bazsalikom
  • Kakukkfű
  • Lestyán
  • Menta
  • Tárkony
  • Zsálya 
  • Fahéj
  • Szegfűszeg
Egyéb:
  • Kókusz bármilyen formája, kivéve a kókuszlisztet (sok recept használja, én egy időre mégis kiiktatnám, legalább az elején)
  • Csonté
  • Leveles gyógyteák (pl csalán, borsmenta, rooibos)

Ez volt a "lehet" lista a teljesség igénye nélkül

Tilos:
  • Bármilyen gabona vagy álgabona*
  • Tej és tejtermékek (semmilyen formában, a kecsketej és a 100 évig érlelt sajt is tilos)
  • Olajos magvak (lenmag, mák és chia is!)
  • Hüvelyesek (ide tartozik a zöldbab, a borsó, a kávé is, de koffein tartalma miatt tilos a fekete-, zöld- és fehér tea is) 
  • Maglisztek, keverékek
  • Burgonyafélék (az édesburgonya nem áll rokonságban velük!), paradicsom, paprikák (chili is), padlizsán
  • Aszalt gyümölcsök
  • Ecetek
  • Alkohol
  • Mustár
  • Tojás (és az ebből készült ételek, pl majonéz)
  • Cukrok, édesítők (sztívia és a cukoralkoholok is!)
  • Magas fruktóz tartalmú gyümölcsök (pl banán, szőlő, mangó stb)
  • Csonthéjasok és a lisztjeik (dió, mandula, kesu stb)
  • Mesterséges, feldolgozott élelmiszerek (szalámi, virsli, stb)
  • Kakaó, karob
  • Kömény, borsok, koriandermag, szerecsendió, ánizsmag, kardamom, vanilia stb
Persze a listát ki-ki tudná folytatni saját olvasata szerint, én nagyjából ezekből főzök. Igyekszem egyelőre a szigorúbb kiadást folytatni, gombát is minimálisat fogyasztun egy héten 1-2 alkalommal.

Fontos, hogy mindenből igyekezzünk frisset, bio-t venni, vagy kistermelőktől, akik megbízhatóak. A bolti húsok, zsírok, szalonnák sok-sok mérget, tartósítószert tartalmaznak, a zöldségeket, gyümölcsöket is gyakran vegykezelik. Persze erre sokan mondhatják, hogy "jajj az drága!", de garantálom, hogy a teljeskiőrlésű kenyér és tészták, illetve a csilli zsírszegény tejtermékek árából simán futja majd ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések