A nagy AIP lista - mit együnk és mit ne
Már sokat írtam erről-arról körvonalakban, ideje kicsit összeszedni, mit is lehet enni és mit nem. Ez abszolút a teljesség igénytelensége lesz, ugyanis ahogy paleoból van 6 millió változat, úgy ebből is. Ha valaki tud bármilyen idegennyelven olvasni, a Google olyannyira jó barátja lesz, hogy belefájdul a feje a végén a sok információba, ezt garantálom.
Ebből is van low- és moderate carb is (mi ez utóbbi szerint eszünk, mindenkinek szíve joga, nekem bevált), ki ezt enged, ki azt enged, mindenki mást ír a gyümölcsökről is (AIPban érdemes a fruktóz fogyasztást alacsonyan tartani, tehát az uzsiraalma felejtős [mondjuk amúgy is]), meg mindenről.
Ez a lista az én konyhámból és az én olvasataimból jött, mindenki forgassa saját szájaíze szerint.
Kezdjük azzal, amit lehet..
Zöldségek:
Ez volt a "lehet" lista a teljesség igénye nélkül
Tilos:
Fontos, hogy mindenből igyekezzünk frisset, bio-t venni, vagy kistermelőktől, akik megbízhatóak. A bolti húsok, zsírok, szalonnák sok-sok mérget, tartósítószert tartalmaznak, a zöldségeket, gyümölcsöket is gyakran vegykezelik. Persze erre sokan mondhatják, hogy "jajj az drága!", de garantálom, hogy a teljeskiőrlésű kenyér és tészták, illetve a csilli zsírszegény tejtermékek árából simán futja majd ;)
Ebből is van low- és moderate carb is (mi ez utóbbi szerint eszünk, mindenkinek szíve joga, nekem bevált), ki ezt enged, ki azt enged, mindenki mást ír a gyümölcsökről is (AIPban érdemes a fruktóz fogyasztást alacsonyan tartani, tehát az uzsiraalma felejtős [mondjuk amúgy is]), meg mindenről.
Ez a lista az én konyhámból és az én olvasataimból jött, mindenki forgassa saját szájaíze szerint.
Kezdjük azzal, amit lehet..
Zöldségek:
- Articsóka
- Brokkoli
- Karfiol
- Zeller
- Spárga
- Cékla
- Saláták
- Karalábé
- Tökök
- Édesburgonya (batáta)
- Spenót
- Káposztafélék (nem kell tőle félni, egyéb adalékok nélkül semmiféle puffadást nem okoznak!)
- Szálas zeller
- Édeskömény
- Kelbimbó
- Pak choy
- Retek
- Hagymafélék (mindenféle, a vöröstől az újhagymáig bármi)
- Cukkini
- Paszternák
- Répa
- Gombák (ez a szigorú kiadásban szintén tilos, akinek sok, nehezen emészthető, vegye ki nyugodtan)
- Citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, limetta, grapefruit)
- Magtalan bogyók (pl áfonya)
- Avokádó
- Barackfélék
- Körte
- Alma
- Meggy, cseresznye
- Dinnyék
(Fontos!!! Gyümölcsből csak keveset együnk, lehetőleg alacsony cukortartalmúakat! [Kivétel az avokádó, de azt vannak, akik eleve a zöldségekhez sorolják])
- Sertés
- Marha
- Birka
- Vadhúsok (vaddisznó, szarvas, őz)
- Nyúl
- Csirke
- Kacsa
- Liba
- Fácán
- Gyöngytyúk
- Pulyka
- Halak (lazac, tőkehal, lepényhal, pisztráng, sügér, aranydurbincs stb. Magas Omega-3 tartalmúk miatt érdemes gyakran fogyasztani őket)
- Máj
- Szív
- Velő
- Vese
- Nyelv
(A belsőségek színtiszta izmok, fogyasszunk hetente legalább egyszer, aki szereti, annak többször is lehet [aki nem, az legalább próbálja meg])
- Állati zsiradékok (mangalica, kacsa)
- Hidegen sajtolt olivaolaj (salátákra, öntetnek)
- Kókuszzsír
- Avokádó olaj (szintén salátákra vagy öntetnek)
- Szalonna
- Csont (darabolt marha a legjobb)
(Ezekből igyekezzünk bio minőséget vásárolni!)
- Kurkuma
- Gyömbér
- Majoranna
- Rozmaring
- Babér
- Bazsalikom
- Kakukkfű
- Lestyán
- Menta
- Tárkony
- Zsálya
- Fahéj
- Szegfűszeg
- Kókusz bármilyen formája, kivéve a kókuszlisztet (sok recept használja, én egy időre mégis kiiktatnám, legalább az elején)
- Csonté
- Leveles gyógyteák (pl csalán, borsmenta, rooibos)
Ez volt a "lehet" lista a teljesség igénye nélkül
Tilos:
- Bármilyen gabona vagy álgabona*
- Tej és tejtermékek (semmilyen formában, a kecsketej és a 100 évig érlelt sajt is tilos)
- Olajos magvak (lenmag, mák és chia is!)
- Hüvelyesek (ide tartozik a zöldbab, a borsó, a kávé is, de koffein tartalma miatt tilos a fekete-, zöld- és fehér tea is)
- Maglisztek, keverékek
- Burgonyafélék (az édesburgonya nem áll rokonságban velük!), paradicsom, paprikák (chili is), padlizsán
- Aszalt gyümölcsök
- Ecetek
- Alkohol
- Mustár
- Tojás (és az ebből készült ételek, pl majonéz)
- Cukrok, édesítők (sztívia és a cukoralkoholok is!)
- Magas fruktóz tartalmú gyümölcsök (pl banán, szőlő, mangó stb)
- Csonthéjasok és a lisztjeik (dió, mandula, kesu stb)
- Mesterséges, feldolgozott élelmiszerek (szalámi, virsli, stb)
- Kakaó, karob
- Kömény, borsok, koriandermag, szerecsendió, ánizsmag, kardamom, vanilia stb
Fontos, hogy mindenből igyekezzünk frisset, bio-t venni, vagy kistermelőktől, akik megbízhatóak. A bolti húsok, zsírok, szalonnák sok-sok mérget, tartósítószert tartalmaznak, a zöldségeket, gyümölcsöket is gyakran vegykezelik. Persze erre sokan mondhatják, hogy "jajj az drága!", de garantálom, hogy a teljeskiőrlésű kenyér és tészták, illetve a csilli zsírszegény tejtermékek árából simán futja majd ;)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése